Monuments

Casa de les Comportes
Casa de les Comportes
Origen Segle XVII
Mesures 14 x 7 metres
Valor turístic Patrimoni hidràlic

Casa de les Comportes

La Casa de les Comportes és la infraestructura necessària per a regular el pas de les aigües del riu Xúquer a la séquia. Va ser construïda l’any 1732 amb la finalitat de situar al seu l’interior les dues comportes, les quals, en alçar-les, deixaven passar l’aigua del riu Xúquer a la Séquia Reial del Xúquer. L’any 1781 hi fou afegida una tercera comporta un poc més gran i propietat del duc d’Híxar, qui va eixamplar, aprofundir i rectificar el traçat vell de la séquia, a més de reformar l’assut i allargar la séquia.

Al seu interior, hi ha una placa que informa que l’any 1835, tercer del Regnat d’Isabel II i sent “Batle General” el senyor Antonio González Alborç, es va fer l’obra sòlida de l’assut dels cabals de la Comunitat de Regants de la Real Séquia d’Alzira. Actualment, la Casa de les Comportes va ser reconstruïda totalment respectant , en la mesura que ha estat possible, l’estructura anterior a la “riuà” de l’any 1982.

A la part alta de la casa hi ha una espècie de galeria o mirador en què a un pal alt es posava una bandera que servia de senyal als treballadors del camp per a començar i deixar els treballs.

Casa de les Comportes
Casa de les Comportes
Casa de les Comportes
Fotografia: J. A. Tovar

Podria interessar-te…

Casa de les Comportes

Torre del Palau

Casa del Rei

Casa del Rei

Ermita del Crist de l'Agonia

Ermita del Crist de l’ Agonia